Utmaning 100 things hos Skaparlusten

Den här veckan är det jag som står för onsdagsutmaningen i Skaparlustens blogg.

Utmaningen går ut på att göra någonting men inspiration utav Keris Smiths kreativa lista 100 things.
Jag valde nummer 59 där man skulle lista 10 saker man vill göra varje dag. Mina tio saker blev: Vistas utomhus, Känna tacksamhet, Skratta högt, Vakna utvilad o pigg, bli inspirerad skapa, Få pussar av min Ida, äta god nyttig mat, känna solen värma i ansiktet, lära någonting nytt och träffa en god vän. Låter inte det som en rätt bra dag!?

Ida Bus just nu

Dags för en uppdatering kring Ida Bus upptåg, tricks och förmågor inför den stundande (5!!) femårsdagen;

Nu går det fort! Det cyklas fort, springs fort och lärs fort i en rasande takt. Här gäller det för gamla morsor att hänga med! Under sommaren har Idas utvecklingstakt accelererat rejält efter en lugnare period i våras. Nu är det nya saker varje dag.
Nya ord, fraser och sånger. "typ" smyger sig in i många meningar och Bjällerklang nynnas. Mest populära sången är utan tvekan "Aj äm". "-Spela aj äm mamma!" Hon sitter i baksätet och sjunger högt med "-aj äm aj äm aj äm döö kviin!" Då hörs det minsann inget "-höj av mamma!" heller...

Solen gör tydligen att inte bara grönska utan även barn växer så det knakar.  Mammas goldielocks är 113,5 cm nu och alla byxor är för korta i benen.

Bokstäverna är på tapeten nu.Hon kan sjunga alfabetet ordentligt fram till T. Hon skriver de flesta bokstäver och talar om "vems det är". "-H det är morfars (Holger) bokstav mamma" -" S det finns i ditt namn mamma och i Signe också" o s v. Hon frågar ofta hur saker och ting skrivs. Skriver jag det först på en lapp så skriver hon enkelt efter. Om tålamod finnes o humöret är bra vill säga... Det räcker med att hon skriver ett streck fel så blir det ett mindre utbrott och teckningen knycklas ihop. "-Det blir inte riktigt! o -Jag kan inte göra fint mamma!"

När det gäller andra färdigheter med pennorna så går det fort framåt och nya motiv läggs ständigt till listan. Streckgubbarna har fått kläder, örhängen, prinsesskronor, nagellack och alla kroppsdelar på plats. Regnbågarna har fått sällskap av hjärtan i rader och blommor. Hon ritar gärna ramar runt sina konstverk.

Kompisarna blir allt viktigare och hon vill gärna leka med någon varje dag. Viktoria kusin är naturligtvis den kompis som det blir mest tid spenderat med. De är väl mer som syskon än som kusiner och syskonkärleken blommar. De här två brudarna är bästa kompisar ena minuten och så elaka de bara kan åt varandra nästa. De gaddar ihop sig mot tredje part om det finns en sån och då är dom minsann übersams.
De har börjat leka mer komplicerade lekar för kortare stunder. Lever sig in i leken med pets och ponnys. Det är en fröjd att tjuvlyssna ska ni veta. Ibland dyker de ner i rosa prinsesslådan och klär ut sig. Då transformeras de till riktiga prinsessor med namn som "Glitterpärlan".
På bra dagar kan de spela spel tillsammans och turas om utan slagsmål. Bamses sjöröarspel har gjort entré ut från långa skåpvistelsen.
På datorn spelas det bollibompaspel utan problem och hon tränar sig att skriva in internetadressen själv i adressfönstret (www.svt.se). TV-spel börjar Ida prova på då och då men det är ingenting som drar speciellt ännu.

De har mycket kul tillsammans de här brudarna men det är mycket tårar, frustration och ilska inblandat också. De retar mer än gärna varandra och är fruktansvärt snarstuckna. De missuppfattar gärna varandra och tar varje tillfälle att bli stött av vad den andre säger eller gör. Ida tycker många gånger att det är jobbigt att Toria är äldre. Hon får göra saker som Ida inte får ännu och kan inte låta bli att skriva det på näsan på sin mindre kusin. Gråt. gråt och skrik. "- Det är faktiskt ingen tävling!!" hör man ofta båda brudarna skrika i vrede.

J och Ida löser sina konflikter betydligt lugnare. De kan resonera fram en lösning och det är högre i tak i deras relation. Kanske är det för att de är jämnåriga eller för att de inte är släkt. J är mer förslagen och kan säga saker som "-om du inte slutar vara så sur nu Ida så ber jag din mamma skjutsa hem mig!" *S* De blir inte osams direkt men tycker ofta olika om vad de ska leka/göra. Ida gillar verkligen J och de har mycket kul tillsammans.

Polisadepten i Ida lever och frodas och hon talar ofta om för både föräldrar och barn vad man får och inte får göra.


Idas humör är upp o ner o upp o ner.... Ibland går allt hur lätt som helst och sedan är allt totalt omöjligt i nästa sekund. Hon har verkligen en stark egen vilja den här lilla tjejen och visar den gärna. Efter ilskeurladdningarna så kommer den goa tjejen fram och vill kramas o pussas, sitta i knäet o mysa. "-Du är min bästa mamma, mamma!"
Det märks så väl att hon är i en riktig mellanålder nu, ena stunden vill hon vara stor och i nästa vill hon vara bäbis igen. Att hon ska bli vuxen själv en dag är en insikt som känns lite skrämmande. Hon funderar mycket över livet och döden. Hon blev utom sig en kväll när hon kom på att om alla dör nån gång så kommer du att dö ifrån mej mamma. Jag provar att trösta utan att förringa. "- jag vill stanna hos dig för alltid mamma, jag vill inte flytta" sa hon igår kväll. Jag provar förklara att det är låångt fram i tiden men sa samtidigt att hon får självklart bo hos mig så länge hon vill.

Troligen är den här utvecklingsfasen i sitt slutskeende nu så att vi får en lugnare period tillsammans innan vi tar sats för sexårstrotsen. En kväll förra veckan städade Ida sitt rum helt själv för första gången på eget initiativ. Hon plockade undan alla leksaker och bäddade sängen. Mjukisdjuren placerades fint ut efter tycke och alla böckerna plockades bort från golvet. Nästa morron kammade hon håret ordentligt själv utan gnäll. Jag fick till och med hjälpa henne med en stor tova i nacken. "- jag är inte dum nå längre nu mamma, jag har blivit snäll" deklarerades det på kvällen. Älskar dej över allt mammas troll!

Lila måndag

1. <a href=Happy Bokeh Wednesday!, 2. Untitled, 3. lavendar skies, 4. ~ Fun EZ Photography ~, 5. Purple Rain..., 6. tree_magenta.jpg, 7. 100_6911, 8. Purple..., 9. Gotham City, 10. Aqua, 11. Violet candlelight, 12. Diamonds and Pearls, 13. 365:18 {purple petals}, 14. Purple Haze, 15. Purples Against Aqua, 16. Dew">

Höstlöven är här
Mycket löv är det och blir det :) Härligt med höstens färgfyrverkeri! Jag har bloggat ett inspirationsinlägg med de här layouterna i Skaparlustens blogg>>>
Hoppas att ni har en riktigt härlig höst och tid till att ta långa promenader för att tanka färg o ljus. Med kameran som sällskap då förståss :D

Slumpmosaik höst

En slumgenererad mosaik från mina favoriter inne på Flickr. Blev hösttema av just en slump. Pumporna får mig att le :D
1. <a href=Some of the greater things in life are unseen..., 2. Colors Speak, 3. greenapplevillageset, 4. Sweet Nothings - 1a, 5. Pumpkins, 6. NO? I say YES!, 7. Winter Berries II, 8. 6_dec06.jpg, 9. Agnes & Annie, 10. tag collage-3769, 11. desert, 12. remembrance, 13. stories of old, 14. 057, 15. Day 181: The Simple Life, 365 Days of Being 30, 16. ATC's: Find Inner Peace">

RSS 2.0